Hogyan óvjuk meg tájházaink tárgyait?

Hogyan óvjuk meg tájházaink tárgyait?
Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt a békéscsabai és a tótkomlósi Szlovák tájházakban

Fancsalszki Noémi


Közös műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészeti Restaurátor Specializációja 2019. április 28-30. között a békéscsabai és tótkomlósi Szlovák tájházakban. A program először – akkor még csak restaurátor hallgatók részvételével – 2017 őszén, Gyomaendrődön, az Endrődi Tájházban valósult meg. Második alkalommal a Jósvafői Tájházban rendeztük meg a projektet, melynek résztvevői a Magyar Képzőművészeti Egyetem negyedéves restaurátor hallgatói, valamint a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem néprajz szakos hallgatói voltak. Az idén harmadik alkalommal megrendezett táborban negyedéves restaurátor hallgatók vettek részt kiegészülve az MTKI munkatársi gárdájával.


A mintaprojekt elsődleges célja a restaurátor hallgatók megismertetése a kockázatfelmérés módszerével, valamint a tótkomlósi Szlovák Tájház műtárgyállományának muzeológiai revíziója volt. A mintaprojekt restaurátori részlegének vezetői dr. Orosz Katalin, az Iparművészeti Specializációk vezetője és Várhegyi Zsuzsanna, a Bőrrestaurátor Specializáció vezetője voltak, a muzeológiai feladatok ellátásáért az MTKI három munkatársa, Fancsalszki Noémi, Kmellár Viktória és Prikler Szilvia Beatrix néprajzos-muzeológusok feleltek.


A résztvevők az érkezés napján megismerték Lászik Mihály, a Csabai Szlovák Szervezete elnökének jóvoltából a békéscsabai Szlovák tájház kiállításait, létrejöttének körülményeit és a csabai szlovákok betelepítésének történetét. A restaurátor hallgatók két csoportot alkottak. Az egyik csoport a békéscsabai tájházban, a másik a tótkomlósi tájházban dolgozott. A hallgatók felmérték a kockázati tényezőket a természeti környezet és az épület vizsgálatával, ezeket osztályozták, majd megoldási javaslatokat dolgoztak ki. Kisebb eszközigényű, azonnali beavatkozást igénylő tárgyak tisztítását, portalanítását is elvégezték. E mellett néhány, a műtárgyaknak megfelelő installáció kialakítása is megtörtént, például a cifraszűrt tartó vállfa kitömése poliészter flíz anyaggal, valamint a csepjec (főkötő) kitömött molinóvászonra rögzítése. Ez a tömőanyag könnyen elérhető rövidáru boltokban, illetve az interneten is. A cikk alatt található galériában látható, hogy az Illés szekerét ábrázoló litográfia tisztítása is megtörtént, amit keretéből kivettek, ecsettel és puha szivaccsal megtisztították, a képen található port és egyéb rárakódott szennyeződéseket eltávolították róla.


Az MTKI munkatársai a tótkomlósi Szlovák tájház részleges műtárgyrevízióját végezték el a ház négy helyiségében (tisztaszoba – konyha – hátsó szoba – Tomka Judit emlékszoba). A gyűjtemény leltárkönyvében található 672 darab műtárgyból a rendelkezésre álló idő alatt 514 darab műtárgyat revízióztak. A revízió során a leltárkönyvben szereplő adatokat kiegészítették, a tárgyleírásokat szükség esetén bővítették, illetve a tárgy jelenlegi állapotát rögzítették. A műtárgyakon a hiányos leltári számokat javították, pótolták. A leltárkönyvbe bepecsételéssel rögzítették a revízió megtörténtét. A gyakorlat ideje alatt segítőként közreműködtek a tájházak gondnokai is, akiket a munkába bevontak és a restaurátor hallgatók oktatóikkal már ekkor tettek néhány javaslatot a műtárgyak megóvásának érdekében.


A műtárgyvédelmi mintaprojekt és a kockázatelemzés módszerének megismerése azért fontos, mert arra irányítja a tájházvezetők figyelmét, hogy hogyan végezhetők el olyan egyszerű beavatkozások, melyek segítenek a tárgyak hosszútávú megőrzésében. A műtárgyakra való rendszeres odafigyelés, és az épület megfelelő karbantartása elősegíti az állapotromlás megelőzését. Ezen mintaprojektek segítenek a módszer elterjesztésében és széleskörű megismertetésében, ugyanis a projektek során a tájházak vezetőin kívül a restaurátor hallgatók a gyakorlatban is megismerik a kockázatelemzés módszerét, majd az egyetem elvégzése után munkájuk során a mintaprojektekben nem érintett tájházak számára is tudnak segítséget nyújtani a műtárgyak állagmegóvásának érdekében.

Kapcsolódó cikkek
Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt a Jósvafői Tájházban
Műtárgykörnyezeti gyakorlat az Endrődi Tájházban
Lászik Mihály, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke bemutatja a békéscsabai Szlovák Tájházat a mintaprojekt résztvevőinek

Bereczki Ibolya ismerteti a programot
Kisbunda tisztítása
Restaurátos hallgatók felmérik a tótkomlósi Szlovák Tájház környezetét
Fakárosító rovarok után kutatva
Falikép vizsgálata
Falikép tisztítása
Falikép tisztítása puha szivaccsal
Légállapotmérő műszer
Műtárgyak revíziója
Eseménynaptár    
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

AUGUSZTUS

11

CSÜTÖRÖTÖK

  SZEP 19 Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzés 2022/2
  SZEP 10 Hagyományaink vendégségben
MTKI HÍREK


2022. 04. 04.
Meghosszabbított jelentkezési határidő - Tájházak Napja
2022. 03. 01.
Tájházak Napja felhívás 2022
2021. 11. 04.
Népi építészeti szakmai nap
A Tájházszövetség hírei

SKANZEN HÍREK