Hogyan óvjuk meg tájházaink tárgyait?

Hogyan óvjuk meg tájházaink tárgyait?
Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt a békéscsabai és a tótkomlósi Szlovák tájházakban

Fancsalszki Noémi


Közös műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészeti Restaurátor Specializációja 2019. április 28-30. között a békéscsabai és tótkomlósi Szlovák tájházakban. A program először – akkor még csak restaurátor hallgatók részvételével – 2017 őszén, Gyomaendrődön, az Endrődi Tájházban valósult meg. Második alkalommal a Jósvafői Tájházban rendeztük meg a projektet, melynek résztvevői a Magyar Képzőművészeti Egyetem negyedéves restaurátor hallgatói, valamint a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem néprajz szakos hallgatói voltak. Az idén harmadik alkalommal megrendezett táborban negyedéves restaurátor hallgatók vettek részt kiegészülve az MTKI munkatársi gárdájával.


A mintaprojekt elsődleges célja a restaurátor hallgatók megismertetése a kockázatfelmérés módszerével, valamint a tótkomlósi Szlovák Tájház műtárgyállományának muzeológiai revíziója volt. A mintaprojekt restaurátori részlegének vezetői dr. Orosz Katalin, az Iparművészeti Specializációk vezetője és Várhegyi Zsuzsanna, a Bőrrestaurátor Specializáció vezetője voltak, a muzeológiai feladatok ellátásáért az MTKI három munkatársa, Fancsalszki Noémi, Kmellár Viktória és Prikler Szilvia Beatrix néprajzos-muzeológusok feleltek.


A résztvevők az érkezés napján megismerték Lászik Mihály, a Csabai Szlovák Szervezete elnökének jóvoltából a békéscsabai Szlovák tájház kiállításait, létrejöttének körülményeit és a csabai szlovákok betelepítésének történetét. A restaurátor hallgatók két csoportot alkottak. Az egyik csoport a békéscsabai tájházban, a másik a tótkomlósi tájházban dolgozott. A hallgatók felmérték a kockázati tényezőket a természeti környezet és az épület vizsgálatával, ezeket osztályozták, majd megoldási javaslatokat dolgoztak ki. Kisebb eszközigényű, azonnali beavatkozást igénylő tárgyak tisztítását, portalanítását is elvégezték. E mellett néhány, a műtárgyaknak megfelelő installáció kialakítása is megtörtént, például a cifraszűrt tartó vállfa kitömése poliészter flíz anyaggal, valamint a csepjec (főkötő) kitömött molinóvászonra rögzítése. Ez a tömőanyag könnyen elérhető rövidáru boltokban, illetve az interneten is. A cikk alatt található galériában látható, hogy az Illés szekerét ábrázoló litográfia tisztítása is megtörtént, amit keretéből kivettek, ecsettel és puha szivaccsal megtisztították, a képen található port és egyéb rárakódott szennyeződéseket eltávolították róla.


Az MTKI munkatársai a tótkomlósi Szlovák tájház részleges műtárgyrevízióját végezték el a ház négy helyiségében (tisztaszoba – konyha – hátsó szoba – Tomka Judit emlékszoba). A gyűjtemény leltárkönyvében található 672 darab műtárgyból a rendelkezésre álló idő alatt 514 darab műtárgyat revízióztak. A revízió során a leltárkönyvben szereplő adatokat kiegészítették, a tárgyleírásokat szükség esetén bővítették, illetve a tárgy jelenlegi állapotát rögzítették. A műtárgyakon a hiányos leltári számokat javították, pótolták. A leltárkönyvbe bepecsételéssel rögzítették a revízió megtörténtét. A gyakorlat ideje alatt segítőként közreműködtek a tájházak gondnokai is, akiket a munkába bevontak és a restaurátor hallgatók oktatóikkal már ekkor tettek néhány javaslatot a műtárgyak megóvásának érdekében.


A műtárgyvédelmi mintaprojekt és a kockázatelemzés módszerének megismerése azért fontos, mert arra irányítja a tájházvezetők figyelmét, hogy hogyan végezhetők el olyan egyszerű beavatkozások, melyek segítenek a tárgyak hosszútávú megőrzésében. A műtárgyakra való rendszeres odafigyelés, és az épület megfelelő karbantartása elősegíti az állapotromlás megelőzését. Ezen mintaprojektek segítenek a módszer elterjesztésében és széleskörű megismertetésében, ugyanis a projektek során a tájházak vezetőin kívül a restaurátor hallgatók a gyakorlatban is megismerik a kockázatelemzés módszerét, majd az egyetem elvégzése után munkájuk során a mintaprojektekben nem érintett tájházak számára is tudnak segítséget nyújtani a műtárgyak állagmegóvásának érdekében.

Kapcsolódó cikkek
Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt a Jósvafői Tájházban
Műtárgykörnyezeti gyakorlat az Endrődi Tájházban
Lászik Mihály, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke bemutatja a békéscsabai Szlovák Tájházat a mintaprojekt résztvevőinek

Bereczki Ibolya ismerteti a programot
Kisbunda tisztítása
Restaurátos hallgatók felmérik a tótkomlósi Szlovák Tájház környezetét
Fakárosító rovarok után kutatva
Falikép vizsgálata
Falikép tisztítása
Falikép tisztítása puha szivaccsal
Légállapotmérő műszer
Műtárgyak revíziója