Mátraszentimrei Szlovák Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Mátraszentimrei Szlovák Tájház

Cím:
Magyarország
3235 Mátraszentimre
Szabadság utca 16.
Heves megye

Kapcsolattartó neve: Kaszaláné Szabad Judit

Telefon: +36 308547144

E-mail: kaszalanejudit@gmail.com

Nemzetiség: szlovák

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely

Az egykori hutás, ma főként idegenforgalmi jellegű helységek (Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló) szlovák-magyar lakóinak népélete egy igen jelentős szeletét, ill. a Mátra ásvány-, kőzet-, állat-, növényvilágát, vadászati jellegzetességeit, környezetvédelmi adatait és oktatási, kulturális, népzenei emlékeit tárja a látogató elé a Mátraszentimrei Szlovák Tájház. A tájház épülete a 20. század elején épült (pontosabb információnk nincs). Tulajdonosa a falu kondása volt. Feleségével itt élték le egész életüket. Haláluk után a település önkormányzata megvásárolta a házat.
A két helyiségből álló lakóházat istálló egészíti ki. A használati tárgyak jelentős része a községben élő emberek adományából került ide. Ezeken látható, hogy a lakosság döntő többsége szegény ember volt.
Az épület rövidebbik oldala párhuzamos az úttal. Közös udvara van a szemközti házzal. A falai ún. vertfalak. Teteje cseréppel fedett. A ház hosszabbik oldalán „gang" húzódik, ami védi a bejáratot. Oszlopai egyszerű faoszlopok. A ház egyedüli díszei a faragott ablakok. A ház színe kívül-belül fehér, a lábazat barna. A padlózat mázolt volt, erre került az 1950-es években a cementlap. A mennyezet fagerendás.
A bejárati ajtón belépve balra a vízpad, a tisztaszoba ajtaja, mellette a sparhelt látható. A szemközti oldalon lóca, előtte konyhaasztal székekkel. Az ajtó mögött van a mosdóállvány a lavórral, a sarokban a nagyobb használati tárgyak: teknő, káposztagyalu, dézsa, szakajtók, stb. A jobb oldali fal előtt áll a stelázsi, amin az étkezéshez szükséges edények (tányérok, bögrék, tálak, köcsögök) vannak. A használati tárgyak egy részét a falra akasztották az akkori szokásnak megfelelően. A vízpad, sparhelt, lóca és mosdó mögötti falakat falvédők díszítik.
A tisztaszobába lépve, az ajtó mellett balra található a vetett ágy. Az ágy végében két bábun a helyi ifjú pár népviselete látható üvegvitrinben. Az ágy és a vitrin között egy tulipános láda látható, mely nem helyi gyűjtés. Az ajtó mögött a jobb oldalon van a fogas, amin régi kabátok lógnak. Alatta került elhelyezésre a varrógép, mellette a fiókos „skrinya", amiben a huzatokat, fehérneműt tartották. Rajta a vendéglátáshoz használt bögrék, poharak. A jobb szemközti sarokba került a sarokpad (lóca), előtte az asztallal. A falakat családi fotók, fali tükör, szentképek, falvédők és festett tányérok díszítik. A gerendáról – az akkori szokásnak megfelelően – csizmák lógnak.