Betűméret:

Munkatársaink

Elérhetőségek:

Fancsalszki Noémi

néprajzos-muzeológus

  • e-mail: fancsalszki.noemi@skanzen.hu
  • telefon: +36 30 847 0897

 

Kmellár Viktória

néprajzos-muzeológus

  • e-mail: kmellar.viktoria@skanzen.hu
  • telefon: +36 30 179 5686

 

Prikler Szilvia Beatrix

néprajzos-muzeológus

  • e-mail: prikler.szilvia@skanzen.hu
  • telefon: +36 30 289 2201

 

 

Bemutatkozás:

Fancsalszki Noémi

Fancsalszki Noémi vagyok, a Debreceni Egyetem néprajz szakán végeztem. 2017 májusától  dolgozom néprajzos muzeológusként a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságánál. Az Igazgatóságon belül a Szabadtéri muzeológiai tájházi és szakági képzés szervezésében és lebonyolításában veszek részt, ahol a résztvevő tájházas kollégákkal tartom a kapcsolatot. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékével közösen létrehozott Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt felelőse vagyok. A mintaprojekt és a személyes tájházi bejárások tapasztalatain alapuló Tájházi TudásTár 2. – Műtárgyvédelem tájházi környezetben című kötet szerkesztői feladatait én láttam el. Az Igazgatóságon eltöltött három év alatt számos tájházat sikerült személyesen is megismernem, bízom benne, hogy újabb és újabb tájházak kerülhetnek fel erre a listára az által, hogy segítséget nyújtunk nekik a további fejlődéshez.

Munkatársaink

 

Kmellár Viktória

Kmellár Viktória vagyok, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának néprajzos muzeológusa. Az Igazgatósághoz első világháborús kutatásaim révén csatlakoztam, amellyel a Debreceni Egyetemen töltött éveim során is foglalkoztam és amiből a mesterszakos szakdolgozatomat is írtam Az első világháború emlékezete Papp Zsigmond, gyomai parasztgazda hagyatékában címmel. Fő feladataink közé a tájházak szakmai segítése tartozik, ezért fontosnak tartom a népi építészeti tudásom folyamatos bővítését, hiszen az Igazgatóságon belül az ehhez kapcsolódó feladatokat rendszerint én látom el, így a Tájházi TudásTár 3 – hagyományos népi építészeti technológiák módszertani kötetünk szerkesztői feladatait is. A tájházak koordinációs feladatai miatt sokat utazunk Magyarország területén, ami által olyan helyeket ismerhetek meg, ahol korábban még nem jártam.

Munkatársaink

 

Prikler Szilvia Beatrix

Prikler Szilvia Beatrix vagyok, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának néprajzos muzeológusa. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Néprajz szakán végeztem honorácior státuszban, valamint fél évet Erasmus+ programban a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem töltöttem. Kutatásaim főleg a levéltári források, a történeti folklorisztika és a történeti szokáskutatás körül összpontosultak, kiemelten a Kisalföldre vonatkozóan, ahonnan származom.

A Tájházigazgatóság legfőbb feladata, hogy szakmai segítséget és tanácsadást nyújtson a tájházaknak, melynek elengedhetetlen velejárója az, hogy személyesen, saját szemünkkel is lássuk az épületeket. Ezért nagyon sokat utazunk szerte az országban, a nagyobb városoktól a legkisebb falvakig, így a segítségnyújtás mellett mi is megismerjük az országot, annak legrejtettebb zugait. A legtöbbet a Kubinyi Ágoston Program monitoring feladatainak ellátása miatt kelünk útra, így nagyon szép példákat látunk a tájházak fejlesztésére, megújítására.

Munkatársaink