Betűméret:

Partnereink

Magyarországi Tájházak Szövetsége

A 2002. szeptember 17-18-án Békésen megrendezett XIII. Népi Építészeti Tanácskozás résztvevői a békési tájház újra megnyitása örömteli pillanatait követően  ajánlást fogadtak el egy szakmai-érdekképviseleti egyesület létre-hozására, amely a több évtizedes hazai tájház mozgalom megújulását szolgálja.

Ez a gondolat nem volt előzmény nélküli. A hazai tájház-mozgalom az elmúlt évtizedben a közgyűjteményi-múzeumi szféra perifériájára szorult. A rendszer-változtatást követő tulajdonosváltások, a szűkös pénzforrások polarizálódása, a szakmai integráltság hiánya oda vezetett, hogy a több, mint 300 gyűjteményből  álló hazai tájház-együttes egy meglehetősen leromlott – részben műemlék – épületegyüttessel, anyagiak hiányában kedvezőtlen körülmények között tárolt, nem megfelelően restaurált, sok esetben leltározatlan, több százezer darabból álló műtárgyállománnyal lépte át a 21. század küszöbét.

Az elhatározást tettek követték. A Békésen megválasztott szervező bizottság kidolgozta a Szövetség alapszabály-tervezetét és 2002. november 26-ra összehívta a Szövetség alakuló közgyűlését, ahol 67 résztvevő megalapította az egyesületet, amelynek székhelye az Aggteleki Nemzeti Park központjában, a 380 lelket számláló Jósvafő lett.

A Szövetség céljai megvalósítása érdekében regionális szervezeteket hozott létre. Az elnökségi tagok mindegyike egy-egy régiót, ill. a határon túli területek (Felvidék, Partium, Vajdaság) és a nemzetiségi tájházak (szlovák, német, horvát) szakmai érdekképviseleti feladatait fogja össze.

A szövetség tevékenységi köre:
A Szövetség évente minden régióban egy-egy regionális találkozót szervez, és más-más helyszínen Országos Találkozót rendez, korábban nyertes Év Tájháza helyszínén, 2020-ban Budaörsön.

A Szövetség évente négy alkalommal „Tájházi hírlevél” címmel információs füzetet jelentet meg (ennek elektronikus változata a tajhazszovetseg.hu/tajhazi_hirlevel honlapon is olvasható), amelyben egy-egy színvonalas tájház bemutatkozásától informatív szakcikkeken át pályázati monitorozásig témák széles választékát kínálja.
A tájház-mozgalom elismertségének fokozása érdekében meghirdette az „Év tájháza” elismerő cím pályázatát, amellyel részben a szakmai színvonal zsinórmértékét szeretné beállítani, részben egy-egy valóban színvonalas tájházra kívánja irányítani a figyelmet. Szintén fontos elismerés az "Év Tájházvezetője" cím, melyet minden évben az éves KÖzgyűlésen adnak át a tájházért végzett munka elismeréseként. A Szablyár Péter emlékplakettTájházszövetség alapító-ügyvezető elnöke előtt tisztelgő, kétévente kiosztott szakmai elismerés, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát ismeri el.

A Tájházszövetség elnökségi tagjai régiónként: 

dr. Bereczki Ibolya elnök

Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök

 

Bajnóczy-Kovács Edina (Pest megye, Komárom-Esztergom megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Bihari Ádám (Vas megye, Zala mege, Győr-Moson-Sopron megye)

Kapitány Orsolya (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye)

Korompainé Mocsnik Marianna (Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Kulik Melinda (Csongrád megye, Békés megye, Bács-Kiskun megye)

Miszlai Zsolt (Veszprém megye, Fejér megye)

Urbán Anett (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye)

Kicsindi Enikő (szlovákiai magyar tájházak)

Király Katalin (magyarországi szlovák tájházak)

Jaszmann Gabriella (magyarországi német tájházak)

Kővári Emese (erdélyi magyar tájházak)

Partnereink

Eseménynaptár    
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MÁJUS

14

PÉNTEK

  MÁJ 14 Tájházi Műhely - Tájházak és közösségeik - közösségi tájházak
  JÚN 26 Tájházak Napja 2021
  AUG 08 Népi Építészeti Nyári Egyetem
MTKI HÍREK


2021. 03. 25.
In memoriam Horváth Attila
2021. 01. 25.
A Felpéci Tájház 2020-ban az Év Tájháza
2020. 12. 17.
Karácsonyi üdvözlet
A Tájházszövetség hírei

2021. 04. 22.
IX. TÁJHÁZAK NAPJA felhívás
2021. 04. 22.
Tájházi Műhely
2021. 01. 31.
PAPÍRÉRT KÜLDENI
SKANZEN HÍREK