Felpéci és Szadai tájházalapítók, akik példaképpé váltak

 

FELPÉCI  ÉS  SZADAI  TÁJHÁZALAPÍTÓK, AKIK PÉLDAKÉPEKKÉ VÁLTAK

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2020. szeptember 4-i közgyűlésén szakmai elismerések átadására is sor került. Az Év tájházvezetője elismerést Dombi Alajosné, a Felpéci tájház vezetője, a Szablyár Péter Emlékplakettet Novák Lászlóné, a Szadai tájház vezetője vette át.

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2020. szeptember 4-én tartotta meg éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A közgyűlés elfogadta a 2019-es év pénzügyi és szakmai beszámolóját, valamint megtörtént a szervezet tisztújítása is. A Tájházszövetség elnöki posztját továbbra is dr. Bereczki Ibolya tölti be, az ügyvezető igazgató pedig Hegedűsné Majnár Márta maradt. A közgyűlésen az elnökségi tagok régiónkénti beszámolója után Vukoszávlyev Zorán, a Népi Építészeti Program 2020. évi, a tájházak fejlesztését, épületei megújítását célzó eredményeiről és tapasztalatairól tartott előadást.

A közgyűlés során Dombi Alajosné, a Felpéci Tájház megálmodója a helyi közösségi összefogás irányítójaként néprajzi és múzeumépítő munkája elismeréseként méltán vehette át Az Év tájházvezetője díjat.

A Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát a szervezet alapító ügyvezető elnökére emlékezve 2015-től kétévente a Szablyár Péter Emlékplakettel ismeri el, melyet példaértékű, tudományos hitelességű, néprajzi értékeket őrző tevékenységéért ezúttal Novák Lászlónénak, a Szadai Tájház vezetőjének adományozott.

A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át.

Mindkét díjazott méltatása alább található.

 

Az_Ev_Tajhazvezetoje_Dombi Alajosne_2020.pdf

Szablyar_Peter_Emlekplakett_Novak_Laszlone.pdf

A fotókat Király Viktória Mónika készítette.

 

A díjazottakkal készült riportokat az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

Interjú a Szablyár Emlékplakett nyertesével - Duna Tv (38:25-től)

https://mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2020-09-16-i-adas/?fbclid=IwAR2JH4a5uo33kPTaGpOJHN7vgvG2NdEpOcluqXvNJKHFpAX9pKphnHAu6lg

 

Az év Tájházvezetője - M2 Petőfi TV

https://www.facebook.com/m2petofitv/posts/3468051336572810

 

Ellátogattunk az év tájházvezetőjéhez Felpécre - Duna Tv

https://mediaklikk.hu/csaladbarat-extravideok/video/2020/10/14/ellatogattunk-az-ev-tajhazvezetojehez-felpecre/?fbclid=IwAR2ie4EGEJqL-Y08Qs69w4vCkKodIQdFqsRXhA2WIh3Gfb-qrQVeO0DtX0A