Tájházalás - Ahány ház, annyi tudás

 

Tájházi műhelymunka Arácson

 

Fancsalszki Noémi

Tájházalás címen indított 2019-ben programsorozatot a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Laczkó Dezső Múzeum. A sorozat célja, hogy a megyében működő tájházak és helytörténeti gyűjtemények vezetőit megszólítsák, számukra szakmai és működtetési kérdésekben segítséget nyújtsanak. Ezek a műhelymunkák a megye különböző településein valósulnak meg, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, és az adott település intézményét is meglátogassák a programon résztvevők.

 

A programsorozat hetedik alkalmára Balatonfüred arácsi városrészében került sor 2023. június 3-án, csatlakozva az Arács napja programjaihoz. A műhelymunka témája a tudásátadás volt, az előadók különféle közintézmények gyakorlatának bemutatásával a saját területükre jellemző példákat hoztak.

Nagy Balázs Vince, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának Főlevéltáros közművelődési és levéltár-pedagógiai referense a levéltár pedagógiai programjáról beszélt. Ismertette a levéltárban igénybevehető programokat, valamint az online elérhető feladatokat is részletesen bemutatta. Őt követte L. Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum Történeti Néprajzi Osztály osztályvezetője, tájházakért felelős muzeológus, aki a Laczkó Dezső Múzeum tudásátadásáról beszélt, ismertette a múzeumpedagógiai programot és gyakorlatot. Harmadik előadóként Fancsalszki Noémi a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának muzeológusa röviden beszélt a Skanzen múzeumpedagógiai kínálatáról, majd bővebben kifejtette, hogy a tájházakban hogyan és milyen formában valósulhatnak meg múzeumpedagógiai foglalkozások. Milyen erősségei vannak a tájházaknak, amire felépíthető egy-egy foglalkozás, illetve milyen személyi, eszköz- és helyigénye van ezen programoknak. Röviden beszélt a 2020-ban indított Ismeretátadási tevékenységek a tájházakban című kérdőív eredményeiről is. Az előadásokat követően az Arácsi Tájházban a Laczkó Dezső Múzeum egyik múzeumpedagógiai programjába nyerhettek betekintést a résztvevők – Király András múzeumpedagógus segítségével – akik egy foglalkozás közreműködőivé váltak. A foglalkozást követően Németh Andrásné Farkas Gabriella vezetésével az Arácsi akadályjátékon vehettek részt az érdeklődők. Az akadályjáték az arácsi településrészen vezeti végig egy füzet segítségével a résztvevőket, akik a település történetébe is betekintést nyerhetnek. A műhelymunka zárásaként a tájházat tekintették meg a résztvevők.

A Tájházalás műhelymunka sorozata 2023. augusztus 25-én, Kiscsőszön folytatódik építészeti témában.

 

Az eseményről részletes fotósorozat érhető el a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület Facebook oldalán az alábbi linken: 

https://www.facebook.com/Veszprem.Megyei.Honismereti.Egyesulet/posts/pfbid034UmwfcaRLe1W2QteaqSvim13rqGP65P2d5X6DgXJehN9mita5F4Djx7T57Ge9TsAl

Az Arácsi Tájház udvari homlokzata

A konyhai enteriőr
A szobai enteriőr