Betűméret:

Partnereink

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége

A 2002. szeptember 17-18-án Békésen megrendezett XIII. Népi Építészeti Tanácskozás résztvevői a békési tájház újra megnyitása örömteli pillanatait követően  ajánlást fogadtak el egy szakmai-érdekképviseleti egyesület létre-hozására, amely a több évtizedes hazai tájház mozgalom megújulását szolgálja.

Ez a gondolat nem volt előzmény nélküli. A hazai tájház-mozgalom az elmúlt évtizedben a közgyűjteményi-múzeumi szféra perifériájára szorult. A rendszer-változtatást követő tulajdonosváltások, a szűkös pénzforrások polarizálódása, a szakmai integráltság hiánya oda vezetett, hogy a több, mint 300 gyűjteményből  álló hazai tájház-együttes egy meglehetősen leromlott – részben műemlék – épületegyüttessel, anyagiak hiányában kedvezőtlen körülmények között tárolt, nem megfelelően restaurált, sok esetben leltározatlan, több százezer darabból álló műtárgyállománnyal lépte át a 21. század küszöbét.

Az elhatározást tettek követték. A Békésen megválasztott szervező bizottság kidolgozta a Szövetség alapszabály-tervezetét és 2002. november 26-ra összehívta a Szövetség alakuló közgyűlését, ahol 67 résztvevő megalapította az egyesületet, amelynek székhelye az Aggteleki Nemzeti Park központjában, a 380 lelket számláló Jósvafő lett.

A Szövetség céljai megvalósítása érdekében regionális szervezeteket hozott létre. Az elnökségi tagok mindegyike egy-egy régiót, ill. a határon túli területek (Felvidék, Partium, Vajdaság) és a nemzetiségi tájházak (szlovák, német, horvát) szakmai érdekképviseleti feladatait fogja össze.

A szövetség tevékenységi köre:
A Szövetség évente minden régióban egy-egy regionális találkozót szervez, és más-más helyszínen Országos Találkozót rendez, korábban nyertes Év Tájháza helyszínén.

A Szövetség évente négy alkalommal „Tájházi hírlevél” címmel információs füzetet jelentet meg (ennek elektronikus változata a tajhazszovetseg.hu/tajhazi_hirlevel honlapon is olvasható), amelyben egy-egy színvonalas tájház bemutatkozásától informatív szakcikkeken át pályázati monitorozásig témák széles választékát kínálja.
A tájház-mozgalom elismertségének fokozása érdekében meghirdette az „Év tájháza” elismerő cím pályázatát, amellyel részben a szakmai színvonal zsinórmértékét szeretné beállítani, részben egy-egy valóban színvonalas tájházra kívánja irányítani a figyelmet. Szintén fontos elismerés az "Év Tájházvezetője" cím, melyet minden évben az éves Közgyűlésen adnak át a tájházért végzett munka elismeréseként. A Szablyár Péter emlékplakettTájházszövetség alapító-ügyvezető elnöke előtt tisztelgő, kétévente kiosztott szakmai elismerés, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát ismeri el.

A Tájházszövetség elnökségi tagjai régiónként: 

dr. Bereczki Ibolya elnök

Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök

 

Bajnóczy-Kovács Edina (Pest megye, Komárom-Esztergom megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Bihari Ádám (Vas megye, Zala mege, Győr-Moson-Sopron megye)

Vidák Tünde (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye)

Korompainé Mocsnik Marianna (Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Kulik Melinda (Csongrád megye, Békés megye, Bács-Kiskun megye)

Lipéczné Karsai Henriett (Veszprém megye, Fejér megye)

Urbán Anett (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye)

Kicsindi Enikő (szlovákiai magyar tájházak)

Király Katalin (magyarországi szlovák tájházak)

Jaszmann Gabriella (magyarországi német tájházak)

Kővári Emese (erdélyi magyar tájházak)

Kmellár Viktória (szabadtéri múzeumok)

 

Dr. Páll István (Felügyelő Bizottság elnöke)

Dr. Simon András (Felügyelő Bizottság tagja)

Kovács István (Felügyelő Bizottság tagja)

Kapitány Orsolya (Tiszteletbeli elnökségi tag)

Partnereink