Betűméret:

Partnereink

Magyarországi Tájházak Szövetsége

A 2002. szeptember 17-18-án Békésen megrendezett XIII. Népi Építészeti Tanácskozás résztvevői a békési tájház újra megnyitása örömteli pillanatait követően  ajánlást fogadtak el egy szakmai-érdekképviseleti egyesület létre-hozására, amely a több évtizedes hazai tájház mozgalom megújulását szolgálja.

Ez a gondolat nem volt előzmény nélküli. A hazai tájház-mozgalom az elmúlt évtizedben a közgyűjteményi-múzeumi szféra perifériájára szorult. A rendszer-változtatást követő tulajdonosváltások, a szűkös pénzforrások polarizálódása, a szakmai integráltság hiánya oda vezetett, hogy a több, mint 300 gyűjteményből  álló hazai tájház-együttes egy meglehetősen leromlott – részben műemlék – épületegyüttessel, anyagiak hiányában kedvezőtlen körülmények között tárolt, nem megfelelően restaurált, sok esetben leltározatlan, több százezer darabból álló műtárgyállománnyal lépte át a 21. század küszöbét.

Az elhatározást tettek követték. A Békésen megválasztott szervező bizottság kidolgozta a Szövetség alapszabály-tervezetét és 2002. november 26-ra összehívta a Szövetség alakuló közgyűlését, ahol 67 résztvevő megalapította az egyesületet, amelynek székhelye az Aggteleki Nemzeti Park központjában, a 380 lelket számláló Jósvafő lett.

A Szövetség céljai megvalósítása érdekében regionális szervezeteket hozott létre. Az elnökségi tagok mindegyike egy-egy régiót, ill. a határon túli területek (Felvidék, Partium, Vajdaság) és a nemzetiségi tájházak (szlovák, német, horvát) szakmai érdekképviseleti feladatait fogja össze.

A szövetség tevékenységi köre:
A Szövetség évente minden régióban egy-egy regionális találkozót szervez, és más-más helyszínen Országos Találkozót rendez, korábban nyertes Év Tájháza helyszínén, 2020-ban Budaörsön.

A Szövetség évente négy alkalommal „Tájházi hírlevél” címmel információs füzetet jelentet meg (ennek elektronikus változata a tajhazszovetseg.hu/tajhazi_hirlevel honlapon is olvasható), amelyben egy-egy színvonalas tájház bemutatkozásától informatív szakcikkeken át pályázati monitorozásig témák széles választékát kínálja.
A tájház-mozgalom elismertségének fokozása érdekében meghirdette az „Év tájháza” elismerő cím pályázatát, amellyel részben a szakmai színvonal zsinórmértékét szeretné beállítani, részben egy-egy valóban színvonalas tájházra kívánja irányítani a figyelmet. Szintén fontos elismerés az "Év Tájházvezetője" cím, melyet minden évben az éves Közgyűlésen adnak át a tájházért végzett munka elismeréseként. A Szablyár Péter emlékplakettTájházszövetség alapító-ügyvezető elnöke előtt tisztelgő, kétévente kiosztott szakmai elismerés, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát ismeri el.

A Tájházszövetség elnökségi tagjai régiónként: 

dr. Bereczki Ibolya elnök

Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök

 

Bajnóczy-Kovács Edina (Pest megye, Komárom-Esztergom megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Bihari Ádám (Vas megye, Zala mege, Győr-Moson-Sopron megye)

Vidák Tünde (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye)

Korompainé Mocsnik Marianna (Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Kulik Melinda (Csongrád megye, Békés megye, Bács-Kiskun megye)

Miszlai Zsolt (Veszprém megye, Fejér megye)

Urbán Anett (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye)

Kicsindi Enikő (szlovákiai magyar tájházak)

Király Katalin (magyarországi szlovák tájházak)

Jaszmann Gabriella (magyarországi német tájházak)

Kővári Emese (erdélyi magyar tájházak)

Partnereink