Műtárgyfotók

Amennyiben lehetséges, már a tárgyak ajándékozás/vásárlás során történő átvételekor célszerű munkafotókat készíteni egyedileg vagy csoportosan. Ez a későbbiekben segíti a azonosítani a tárgyakat a tárgylista tételeivel.

A leltározás lebonyolításával párhuzamosan érdemes a beleltározott tárgyak műtárgyfotózását is elvégezni. A műtárgyfotózás célja, hogy a belső háttérmunkát megkönnyítse, például kiállítás tervezésekor ne kelljen minden egyes tárgyat kézbe venni. Ez a munka gyorsítása mellett műtárgyvédelmi szempontból is fontos. Ezek a fényképek elsősorban belső használatra készülnek, de érdemes őket szürke vagy fehér háttér előtt fotózni, hogy a műtermi fotó minőséget megközelítsük, ezeket szerkeszteni is könnyebb. A nagyobb tárgyak esetében ez nehéz, ezeket elmozdítás nélkül, a helyükön is le lehet fotózni. Az adott tárgyról készült első fotón minden esetben szerepeljen a leltári szám, majd egy egész alakos tárgykép, a továbbiak pedig lehetnek a tárgy részletei. A tárgyfotókat számítógépen, külön mappában érdemes tárolni, ahol a képeket is át kell nevezni a tárgyak leltári száma szerint. Tehát egy tárgyról legalább két kép fog készülni, amit az alábbi módon érdemes elnevezni, mivel két kép nem menthető ugyazon a számon.: 2022.1.1. (1); 2022.1.1. (2). Így az (1) képeken mindig a leltári szám lesz látható, a (2) képeken az egész tárgy, az ennél magasabb számú képek pedig a tárgyak részleteit mutatják majd. Ezeket a fotókat a leltározó muzeológus vagy segítője is elkészítheti, nem szükséges hivatalos műtárgyfotós.

A jó minőségben elkészített műtárgyfotók publikálhatók is, valamint felhasználhatók az online kommunikációs és marketing célokra, de a megfelelő minőség érdekében a tudományos publikáláshoz érdemes hivatalos műtermi műtárgyfotót készíteni róla. A belső használatú képeknél elegendő a kb. 3 MB méretű JPG formátumú képek készítése, míg a publikálandó képeknél a minél jobb minőség elérése érdekében javasolt a TIFF formátum használata kb. 12 MB méretben.

Műtárgyfotók