Betűméret:

Aktuális cikkek

Forog a malom kereke. Beszámoló a 2023-as Hagyományaink vendégségben című rendezvényről

2023. 10. 19.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önálló egységeként működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, valamint a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közösen szervezte meg 2023. szeptember 16-án a Hagyományaink vendégségben című rendezvényt immár hetedik alkalommal.

tovább
 → 


Megújult a Körös Tájház gazdasági épülete

2023. 08. 02.

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Nagyapám Háza Hagyományos Házépítő Képzéssel és az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesülettel közösen szervezte meg immár negyedik alkalommal, 2023. július 17-22. között a Népi Építészeti Nyári Egyetemet.

tovább
 → 


Tájházi Műhelyek 2023-ban

2023. 07. 26.

A Tájházigazgatóság és a Tájházszövetség közös szervezésben 2023-ban is folytatódott a Tájházi Műhely sorozat. Idén négy alkalommal, a ZOOM felületén valósultak meg a workshopok, melyek témája a gyűjteményezés, a nyilvántartás, állagmegóvás és a raktározás köré épült, tehát teljes egészében a gyűjtemény volt a középpontban.

tovább
 → 


Népi építészeti szakmai nap a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában

2022. 12. 06.

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által közösen szervezett ötödik szakmai konferencia a Magyar Építőművészek Szövetségének budapesti székházában valósult meg.

tovább
 → 


Tájházas lakodalom a Skanzenben. A 2022-es Hagyományaink vendégségben című rendezvény beszámolója

2022. 09. 26.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önálló egységeként működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága valamint a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közösen szervezte meg 2022. szeptember 10-én a Hagyományaink vendégségben című rendezvényt immár hatodik alkalommal.

tovább
 → 


Természetes anyagokból természetesen

2022. 08. 25.

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Magyar Építőművészek Szövetsége kötelékében működő Nagyapám Háza Örökségvédelmi programmal kiegészülve idén is megrendezte a Népi Építészeti Nyári Egyetemet 2022. július 31-augusztus 5. között Óbányán.

tovább
 → 


Tájházi Műhelyek 2022-ben

2022. 07. 25.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Skanzenben működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága 2022 első félévében az előző évhez hasonlóan közösen szervezte meg az öt alkalomból álló Tájházi Műhely sorozatot. A korábban is nagy érdeklődésnek örvendő műhelyekkel az volt a célunk, hogy tudást és ismeretet adjunk át a tájházakban dolgozók számára, melyet hasznosítani tudnak mindennapi munkájuk során a tájházi kihívások minden területén. 

tovább
 → 


Szakmák összefogása

2021. 11. 30.

2020. július 16-án szomorú tűzeset pusztított Parádon, mely során leégett a zsúpfedése és tetőszerkezet a műemléki védettségű tájház és a portán található hidas (disznóól) és a csűr is. A tűzesetre Mudriczki József polgármester irányításával a helyi önkéntes tűzoltóság gyorsan tudott reagálni. A felújítási munkálatok megkezdésével több szakma képviselője is meglátogatta a tájházat és tanácsaival ellátta a vezetőséget.

tovább
 → 


Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt Boldogon

2021. 11. 23.

Az idén ötödik alkalommal szervezte meg a Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet a Magyar Képzőművészeti Egyetem Iparművészeti Restaurátor Specializációja és a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, 2021. szeptember 20-22. között a Boldogi Tájházban. 

tovább
 → 


Mit tehetünk a kényszerű zárva tartás ideje alatt? – Állagvédelmi feladatok tájházainkban

2021. 03. 22.

Az új koronavírus miatt kialakult helyzetben sajnos, tájházaink továbbra is határozatlan ideig zárva tartanak. De ez alatt az időszak alatt is fontos, hogy gondoskodjunk a tájház épületéről, a kiállításról és a gyűjteményről, ne maradjanak gazdátlanul épületeink, portáink. A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által a tavalyi évben elindított cikksorozat tovább folytatódik. Célunk, hogy tanácsokat adjunk a zárva tartó tájházak számára, hogy mire figyeljenek oda, és tudjuk milyen munkákat célszerű elvégezni ebben az időszakban.

tovább
 → 


Tájházi TudásTár 4. Tájházaink megújítása – ismeretadás és múzeumpedagógia

2021. 03. 12.

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által szerkesztett Tájházi TudásTár módszertani kötet negyedik, ismeretátadással és múzeumpedagógiával foglalkozó része megjelent. A kötetben a tájházi közösség számára kidolgozott módszertanok és jó példák találhatók.

tovább
 → 


Tájházak az online adatbázisokban

2021. 03. 12.

A magyarországi múzeumok hálózatának jelentős részét alkotják a tájházak, melyek a helyi szintű kulturális és történelmi, helytörténeti, néprajzi tudás bázisai. Az összes tájház, gyűjtemény és kiállítóhely feltárása azonban nehéz feladat, mivel csupán kisebb részük rendelkezik muzeális intézményi működési engedéllyel, és a hivatalos adatokat nem vezető intézmények gyakran megbújnak a felszín alatt, vagy csak a lokális közösség számára ismertek, de számos intézmény adatait és anyagait meg lehet találni az online adatbázisokban is.

tovább
 → 


Online lehetőségek tájházi kutatásokhoz

2021. 02. 23.

Az elmúlt egy évben a tudományos kutatást és a szakmai munkát igencsak megnehezítette a koronavírus járvány, hiszen bezártak a könyvtárak, a levéltárakba nem vagy csak korlátozottan lehet bejutni, az interjúzás pedig a személyes kontaktusok korlátozása és az emberek vírussal szembeni félelméből adódó bizalmatlanság miatt komoly fejfájást okoz a kutatóknak. A következőkben ennek a kutatási nehézségnek az orvoslására szeretnénk néhány olyan online is elérhető adatbázist és forráskutató oldalt mutatni, melyek segíthetnek a tudományos kutatásban úgy is, hogy nem kell felállnunk a saját íróasztalunk mellől.

tovább
 → 


Tájházaink lehetőségei a Népi Építészeti Programban

2021. 02. 22.

A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott program 2019 óta a Teleki László Alapítvány koordinálása alatt zajlik, akikkel közösen a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága is fontos szerepet játszik a programhoz kapcsolódó információs napok lebonyolításával, vagy akár helyszíni szemlék, szakmai tanácsadások szolgáltatásával.

tovább
 → 


Nemzetiségek vendégségben

2021. 01. 19.

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közösen, immár harmadik alkalommal szervezte meg 2020. szeptember 5-én a Hagyományaink vendégségben című programját. Meghívottaink 2020-ban elsősorban a nemzetiségi tájházak, hagyományőrző együttesek, táncegyüttesek és zenekarok voltak. A meghívott közösségek a Skanzen Észak-magyarországi falu és Felföldi mezőváros tájegységek portáin mutatkozhattak be, a korábbi évektől eltérően pedig két színpadon adták elő műsorszámaikat. 

tovább
 → 


Tájházak kertjei karantén idején

2020. 04. 30.

Az alábbi cikkben jótanácsok olvashatóak azzal kapcsolatban, hogy milyen teendőink lehetnek a kertben, illetve, hogy a jelenlegi helyzetben mit tudunk tenni. 

tovább
 → 


Tájházak online? Lehetőségek karantén idején is

2020. 04. 20.

Mit tehetünk a kényszerű zárvatartás idején? Milyen lehetőségeink vannak az online kommunikáció, reklám és kutatás területén (nem csak) karantén idején?

tovább
 → 


Nagyhéten is lehet – Nagytakarítás a tájházban

2020. 04. 07.
tovább
 → 


Élő hagyomány a tájházakban- A Magyarországi Tájházak Szövetségének XVII. Országos Szakmai Találkozója

2019. 10. 09.
tovább
 → 


Tájházi műtárgyvédelem – nem középiskolás fokon

2020. 03. 31.

Tájházi TudásTár 2. Tájházaink megújítása – műtárgyvédelem a tájházakban  című kötetünk ismertetése.

tovább
 → 


Hogyan lesz a zsúpszalmából tetőfedés?

2019. 07. 23.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Hagyományos Házépítő Kft.-vel és az oszkói Hegypásztor Kör egyesülettel közösen szervezte meg immár második alkalommal, 2019. július 14–20. között a Népi Építészeti Nyári Egyetemet. A program során a népi építészet kapcsán a hagyományos tetőfedés munkálatai kerültek központba. A táborban 13 fő, valamint az MTKI teljes munkatársi gárdája vett részt. A közel egy hét alatt az oszkói Szőlőhegyen található, 1820-ban épült Gombás pince tetőfedési munkálatait végeztük el, ahol a résztvevők a zsúp tetőre kötése mellett a rozsszalma előkészítésével is megismerkedhettek: így a csépléssel, a fésüléssel és kévekettőzéssel. A nyári egyetem szakmai vezetője dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese volt, a gyakorlati munkák irányítását Bihari Ádám, a Hagyományos Házépítő Kft. cégvezetője, okleveles építész végezte. A programot a tíz éve elhunyt Sabján Tibornak, a Skanzen egykori építész-muzeológusa emlékének szenteltük.

tovább
 → 


Miért lehet hasznos a falkutatás? A besenyszögi Vehiculum-Ház példája

2019. 05. 28.

Miért is lehet fontos a falkutatás egy tájház esetében? Mit lehet megtudni belőle, és megéri-e a sok fáradtásg?
Véleményünk szerint igen, hiszen rengeteg olyan kérdés választ kaphat, rejtély kiderülhet, melyre enélkül esély sincs.

tovább
 → 


Hogyan óvjuk meg tájházaink tárgyait?

2019. 05. 24.

Közös műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészeti Restaurátor Specializációja 2019. április 28-30. között a békéscsabai és tótkomlósi Szlovák tájházakban. Az idén harmadik alkalommal megrendezett táborban negyedéves restaurátor hallgatók vettek részt kiegészülve az MTKI munkatársi gárdájával.

tovább
 → 


Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt a Jósvafői Tájházban

2019. 01. 24.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Iparművészeti Restaurátor Specializációja közös Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet szervezett 2018. szeptember 23-26. között a Jósvafői Tájházban. A mintaprojekt célja a restaurátor hallgatók megismertetése a kockázatfelmérés módszerével, valamint a tájház műtárgyállományának muzeológiai revíziója volt.

tovább
 → 


Beszámoló a Felpéci Népi Építészeti Nyári Egyetemről

2018. 08. 01.

A szentendrei Skanzenben működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Hagyományos Házépítő Kft. közös Népi Építészeti Nyári Egyetemet szervezett 2018. július 23-29. között Felpécen, melynek témája a hagyományos népi építészeti munkák megismerése volt. A Felpéci Tájház a korábban a Felpécért Alapítvány számára ajándékozott szőlőhegyi présházának felújítására pályázott és nyert támogatást a Kubinyi Ágoston Program keretében. A táborban hét fő, valamint az MTKI teljes munkatársi gárdája vett részt. A nyári egyetem szakmai vezetője dr. Bereczki Ibolya volt, az építészeti munkák irányítását Bihari Ádám végezte.

tovább
 → 


Hagyományaink vendégségben

2018. 05. 17.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is köszöntjük az alapításuk kerek évfordulóját ünneplő tájházakat. A meghívott tájházak között több olyan is szerepel, akiknek a településéről a Muharay Népművészeti Szövetség meghívása révén érkeznek résztvevők. Rendezvényünk főszereplője az alma, a meghívott tájházak almás süteményeket, almából vagy más gyümölcsből készült helyi termékeket hoznak kóstolóba. 

tovább
 → 


Műtárgyvédelmi mintaprojekt

2018. 02. 02.

Gyomaendrődön az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjteményben 2017. szeptember 11-13. között műtárgyvédelmi gyakorlaton vettek részt MNM-MKE Iparművészeti Restaurátor Tanszékének negyedéves hallgatói. 

tovább
 →