Betűméret:

Működési engedély megszerzésének feltételei

Muzeális intézményi működési engedély

A magyarországi tájházak jogállása szerint a működési engedély nem feltétel az intézmény meglétéhez, azonban a szakmai tevékenység alapszintjét és mércéjét legtöbbször a muzeális intézményi működési engedély jelenti.

A muzeális intézményi működési engedélyhez szükséges feltételrendszer a 376/2017. (XII. 11.) Kormányrendeletben olvasható: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1700376.KOR. Az engedélyt az Emberi Erőforrások Minisztérium Múzeumi Főosztálya állítja ki, melynek űrlapja az alábbi linken érhető el: https://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/kultura/hatosagi-ugyek/muzealis-intezmenyek-151123

A működési engedéllyel kapcsolatban az EMMI-n (Emberi Erőforrások Minisztréiuma) belül Benkő Dóra, általános múzeumi referens foglalkozik. Keresse bizalommal az adminisztrációval kapcsolatos kérdéseivel!

 

Benkő Dóra

telefon: +36 (1) 896-1858

e-mail: dora.benko@emmi.gov.hu

 

Leltárkönyv

Amennyiben még nem beleltározott gyűjteményről beszélünk, az OMMIK-tól (Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ) szükséges igényelni egy néprajzi leltárkönyvet, melybe (kizárólag) a megbízott muzeológus vezetheti fel a nyilvántartási adatokat. E mellett gyarapodási napló igénylése is szükséges, mely szintén a nyilvántartás alapdokumentumát képezi.

A gyarapodási napló és a leltárkönyv beszerzése, valamint a leltár elkészítése után az EMMI-nél már elindítható a működési engedély megszerzéséhez az eljárás, melynél azonban több hetes átfutási idővel kell számolni:

https://ommik.hu/index.php/hu/leltarkonyv?fbclid=IwAR1gB8yLAcPjKGHM2KLxYVJv9KsJ-MqrtP4lk24llrHwCBZZ0xx9PkqWdAw.